Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τ’ Αη-Γιωργιού (23 Απρίλη 2010) Της Ανάληψης (23 Μάη 2010)

Φωτογρ. 1961. Διακρίνονται : Μπροστά Μαγκογιώργης ,Διογένης Τασιουκλής ,Θανάσης Αγγελάρας ,οΝτιναράς του Μπαζού ,Θανάσης Νάσιος ,Κεραστήςο Θανάσης Μαγκόγιαννης ,καθιστός με την σκούφα ο Τέλης και όρθιος πίσω του ο Ρήγας του Τέλη.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιόρτασαν και φέτος τα εξωκκλήσια της Μυγδαλιάς, ο «Άγιος Γεώργιος» στο συνοικισμό Παλαιοπύργου αι οι «Άγιοι Θεόδωροι» στον Άγιο Θόδωρο.
Στις 23 Απρίλη, πρωί-πρωί, σήμαινε η καμπάνα του Αη-Γιώργη στον Παλιόπυργο Μυγδαλιάς και οι χαρμόσυνοι ήχοι της, ενωμένοι με τις μελωδικές λαλιές των αηδονιών, σκόρπισαν σ’ όλη την πολύχρωμη, λουλουδιασμένη ανοιξιάτικη φύση. Σκέτη μαγεία όλο το σκηνικό. Και να… που σε λίγο προστίθενται και τα βελάσματα των αθώων αρνιών που οδηγούνται στην εκκλησία του Αη-Γιώργη από τους τσοπάνηδες, αφιερώματα στη χάρη του Αγίου. Από τα πολύ παλιά χρόνια οι κάτοικοι του συνοικισμού Παλαιοπύργου-Μυγδαλιάς εκδήλωναν με πολλούς τρόπους την πίστη τους στον Άγιο-Γεώργιο που ήταν ο προστάτης τους, η ελπίδα τους και η προσφυγή τους. 
23-4-2014 Φωτογραφίες από τον Αγ Γιώργη και στην 2η σελίδα 
 Στον Αγ Γιώργη το 2014 
Και είχε καθιερωθεί ως έκφραση πίστης και είχε επικρατήσει ως έθιμο να «τάζουν» στη χάρη του ένα αρνί. Αυτό συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Πρώτος φτάνει ο Λαγιόγιαννης, ακολουθούν ο Γιώργης του Γούνη, ο Γρηγόρης του Ξερικού, ο Κώστας του Ντόκα, ο Λιόγιαννης, ο Πάνος του Μπαρουνογιώργη, οδηγούν ο καθένας τους από ένα άκακο και τόσο χαριτωμένο αρνί, το δένουν στο βαθύσκιο-αιωνόβιο δένδρο και σταυροκοπούμενοι εισέρχονται στο εκκλησάκι, γονατίζουν και προσκυνούν τη χάρη του Αγίου Γεωργίου. Σε λίγο φτάνουν η Φωτεινή - κόρη του Γουνο-Γιώργη και η Γεωργιά - κόρη του παπα-Μπούγου φέρνοντας τις αριστοτεχνικά κεντημένες «Κουλούρες» αφιερώματα και αυτές στη χάρη του Αγίου. Να κι ένας φίλος του χωριού μας και συχνός προσκυνητής του Αη-Γιώργη, από την Πέρα-Χώρα Κορινθίας, ο Δημήτρης Κόλιας, που με περισσή σεμνότητα κρεμάει μπροστά στους αγίους του εικονοστασίου τα απαστράπτοντα καντήλια που έφερε το αφιέρωμα στον Άγιο. Και στη συνέχεια φτάνουν περί τους εκατό προσκυνητές που παρακολουθούν με ευλάβεια την πανηγυρική Θεία-Λειτουργία, τα αναστάσιμα τροπάρια και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου που αναπέμπονται από τον πατέρα-Παπαντώνη και από τους ψάλτες Γιώργο και Κώστα Μαγκόγιαννη. Γίνεται η τελετή της «Αρτοκλασίας» υπέρ υγείας της οικογένειας Γουνογιώργη (αφιέρωση-άρτων).
Τελείωσε η Θεία Λειτουργία, όλοι εξέρχονται, παίρνοντας μαζί τους τη χάρη του Αγιώργη, χαιρετιούνται, ανταλλάσσουν ευχές, εύχονται ιδιαίτερα στους Γιώργηδες «Χρόνια Πολλά» και  του «Χρόνου».                                   
Ακολουθεί η κλήρωση των 6 αρνιών και των 2 κουλούρων. Τυχεροί στα αρνιά ήταν ο Μαγκογιώργης, ο Μηνάς Γούνης, ο Νίκος του Χοβαντώνη, ο Πάνος του Νικολού, ο Βαγγογιώργης και ο Πάνος Ντεληγιάννης  - γαμπρός του Παπαμπούγου και στις κουλούρες η Ρήνα του Παϊκόγιαννη και κάποιος άγνωστος. Η ευχή μας: «Άγιε μας Γεώργιε πρέσβευε υπέρ της υγείας όλων των επισκεπτών-προσκυνητών, υπέρ της υγείας όλων των προαναφερθέντων αφιερωτών και υπέρ της υγείας του αγνώστου ευσεβούς Χριστιανού που δώρισε και αφιέρωσε στη χάρη σου δύο εξαιρετικής ποιότητας μανουάλια».
Υ.Γ. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Βασιλόπουλος προμήθεψε το εκκλησάκι με 6 δωδεκάδες γιρλάντες με πάνινες σημαίες, δαπάνη 180 ευρώ, για τη διακόσμηση του προαυλείου χώρου κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου.
Στις 13 του Μάη, ημέρα Πέμπτη – εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων. Εκεί στο δέντρο των Αγίων πριν καλά-καλά χαράξει, κάποιος ευσεβής Χριστιανός έδεσε ένα αρνί, αφιέρωμα-έκφραση πίστης και λατρείας. Προφανώς είναι γνώστης και τηρητής της ρήσης «Μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Αργότερα άλλο ένα αρνί προστέθηκε, αφιέρωμα κι’ αυτό από τον Πάνο Γ. Ροζή. Η Γιώτα του Τούρκου έφερε την καθιερωμένη «Κουλούρα». Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί προσκυνητές. Ο πατήρ Παπαντώνης και ο ψάλτης Βασίλης Μπαντιλέσκας με πολλή όρεξη ανέπεμψαν εκκλησιαστικούς  ύμνους και το απολυτίκιο «Ανελήφθη εν δόξη Χριστέ ο Θεός ημών…». Μετά την απόλυση και τις καθιερωμένες ανταλλαγές ευχών έγινε η κλήρωση. Τυχεροί στ’ αρνιά ήταν ο Θοδωρής Αγ. Φουρνόδαυλος και ο Γιώργης του Μπαρούνη. Τυχερή της κουλούρας ήταν η Αγγελική Φ. Φουρνόδαυλου. Είθε οι Άγιοι Θεόδωροι να μεσιτεύσουν υπέρ της υγείας όλων.                                    Στον Αγ Γιώργη το 2014
Στη συνέχεια όλοι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από την ανάπλαση του προαυλείου χώρου που ήδη έχει γίνει και που εξακολουθεί να γίνεται από τους Συλλόγους μας. Εκεί έχει προγραμματιστεί να γίνει φέτος η εκδήλωση της κουράς των προβάτων στις 20 Ιουνίου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση της βρύσης από το Δήμο μας, πρωτοστατούν οι δύο εξαιρετικοί νέοι, ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος και ο Θοδωρής Ρέππας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και ακλόνητη βεβαιότητα ότι θα μας παρουσιάσουν ένα ωραίο έργο, γυιός ο πρώτος της Γιαννούλας του Φωτιόγιαννη, γυιός ο δεύτερος της Αγγέλως του Τσιαγκρή «έχουν βάλει στοίχημα» να αποσπάσουν τα συγχαρητήρια όλων των Γλανιτσιωτών.                                                                                 Αρτοκλασία απο την οικογένεια Παπαναστασίου (Ξερικού)τo 2014

Ένας Γλανιτσιώτης
(τουτέστιν Κ. Βασιλόπουλος)

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα

«Γορτυνία» Ιούνιος 2010.

2 σχόλια :

  1. Σχόλιο του παλιοπυργήσιου σε σχόλιο κάποιου ανώνυμου κακοπροαίρετου του προηγούμενου θέματος για τα "δημοτικα" "Πάτερ αφες αυτοις ,ου γαρ οίδασι τι ποιουσι"
    "χρόνια πολλά και χρηστός Ανέστη σ όλους τους Γλανιτσώτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΙς να βάζεις πιο συχνα τέτοια θέματα,ξυπνάνε μνήμες και ο νόστος γίνεται ισχυρός.
    ασε τους κολοβούς και τις κολοβές ,από προγράμματα και ζάπεια χορτάσαμε , κράτα πισινή για κράξιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.