Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ






Μ’ αυτό το τίτλο,σ αυτό το χρονογράφημα, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος του Ανδρέα (Χαρά),δημοσίευσε στη «Λιάσκοβα», στα πρώτα χρόνια της έκδοσής της, το κείμενο που ακολουθεί και άφησε εποχή για τη λογοτεχνική δομή του και κυρίως για την αναπαράσταση της ζωής στο χωριό εκείνη την εποχή, με τους ιδιωματισμούς της γλώσσας μας μέσω του Μίμη. Απολαύστετο.
Βασίλης Γιαννόπουλος (Σουλιας)
Λιγουριασμένος, μούργος, ανάλαγος και μπερδεμένος μέσα στα παιδιά της «πόλης» που τα κυνηγάνε οι μανάδες τους στην αγορά να φάνε τ’ αυγό τους, (το φρέσκο και το χωριάτικο) κάνει τις βόλτες του πέρα-δώθε στα μαγαζιά παραξενεμένος ο Μίμης. Ο ίδιος τέτοια προβλήματα με τη μάνα του ούτε θάχει ποτέ. Όποτε πεινάει πάει στη λαΐνα βάνει αλοιφή στη φέτα του και παέι…
Ο Μίμης είναι  -το καλοκαίρι πάντως είτανε- το τελευταίο παιδί του Μιχάλη της Κώτσιαινας, και το  θαρρετότερο παιδί του χωριού. Εξοικιωμένος με την αγορά κι άνετος με τους μεγάλους, ο Μίμης, διαθέτει μία καταπληκτική ικανότητα να φτιάχνει γνωριμίες «φέρουσες οφέλη»: Σε τηράει κατάματα μ’ ένα χαμόγελο σαν εκείνο που εξασφαλίζει ο πάσα ένας όταν τον βγάλει ο δρόμος στο σημείο που  «δουλεύει» η Μιχαλάρα "προσωπική", σηκώνει τους ώμους του, δυναμώνει το χαμόγελο, μετά σκύβει το κεφάλι κοιτώντας τα χέρια του, κι ύστερα τραβάει μια με το μανίκι του και μαζεύει τις μίξες του…
Από κει και μετά δική σου υπόθεση να καταλάβης το νόημα του χαμόγελου. Τη χαρά του λεφτού, το διώξιμο της λιγούρας μ’ ένα λουκούμι, μια βανίλια ή δύο καραμέλες τότε που πηλάλαγες στην αγορά, σίγουρα την έχεις νοιώσει…
Φύση λίγο περίεργη ο Μίμης, δεν παίζει σχεδόν ποτέ με τα συνομολικάτου (τ’ αρέσει να σγαρλάει μόνος του), δεν τσακώνεται, δεν πειράζει, δεν φωνάζει, δε δημιουργεί ποτέ προβλήματα στους μεγάλους, δεν είναι ποτέ βιαστικός. Τρέχει μόνο από το σημείο που παίρνη το «λεφτό» μέχρι τον πάγκο που το ψωνίζει επί τόπου και ανάλογα με την αξία το λεφτού και τη λιγούρα του. Το καλοκαίρι μπορεί να πίνει και δέκα πορτοκαλάδες την ημέρα χωρίς ο πατέρας του να τον μαλώνει. Με τα παγωτά μουστρίζεται ο Μιχάλης όμως κάνει πώς δεν τον βλέπει. Ξέρει ποιο μαγαζί έχει τα τρανήτερα λουκούμια ποιο μαγαζί δίνει στο φράγκο περισσότερες καραμέλες ποιο βάνει την περσότερη βανίλια και όταν ψωνίζει δεν παίρνει ποτέ… ρέστα.
«Ευτυχώς» πού υπάρχει κι’ ο Μίμης. Πολλές φορές εκεί στην αγορά –από κάμποσες μανάδες- θα «έμενα» με την εντύπωση ότι βρίσκουμαι σε κάποια πλατεία της Αθήνας.
Εκτιμώ τον Μίμη και τον πατέρα του περισσότερο απ’ όσο φαίνεται σε τούτο το μικρό και βιαστικό σημείωμα. Μοναδικό μου κίνητρο ο θαυμασμός και η αγάπη για τον ως ένα βαθμό αψυχολόγητο μικρό που μεγαλώνει σε συνθήκες που άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο όλοι ζήσαμε.
 Βαγγέλης Γιαννόπουλος του Ανδρέα


10 σχόλια :

  1. κουκος απο σφενταμακια29/11/12 19:47

    το μιμη τον εχω φιλο στο φεις μπουκ και τον ζηλευω για πολλα.......ηταν απο μικρος τζετ σετ κι ο βαγγελης ο γιαννοπουλος προφητικα τον εντοπισε,τους αγαπαω και τους δυο γιατι ειναι εξαιρετοι πατριωτες.....και το σουλια εννοειτε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση της Χρονιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/11/12 07:14

    Που να ξερες Βαγγέλη οτι ο Μίμης θα ρχοταν με ιποντ απο την Μύκονο στο χωριό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος30/11/12 10:05

    καλό το 3ο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/11/12 10:12

    Αν υποψιαστώ οτι ο Μίμης είναι κολλητός με την Καϊλη θα πεθάνω
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/11/12 10:52

    Σαν να διάβασα τη "Λιάσκοβα" σήμερα... κι ας της λείπει η μοσκοβολιά του χαρτιού!
    Μπράβο στο Βασίλη που το θυμήθηκε, μπράβο στο Βαγγέλη που το εμπνεύστηκε, ως άλλος "Ανδρέας Λασκαράτος",μπράβο και στο Μίμη που σήμερα είναι...γιάπης και ipodας!

    Γιάννα

    πκ, με την Καϊλή, πάει στα κομμάτια,μην είναι και με τη Τζάγκρω, εκεί να δείς γλέντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αβαδαίος30/11/12 11:57

    Όταν πρωτοείδα τον Βαγγέλη στην Παράγκα του Θανάση (ψηλός, ευγενικός, όμορφος νέος) ρώτησα "ποιανού παιδί είναι". Ακούγοντας ότι είναι γιος του Χαραντρέα, δηλαδή του σούπερ ψάλτη, έμεινα άφωνος! Σήμερα, που βλέπω τον Βαγγέλη στη φωτογραφία με δύο στρέμματα φαλάκρα, καταλαβαίνω το πώς έχουμε γίνει εμείς οι δύο, κ. Σούλια. Ή μάλλον μόνο εγώ, διότι εσύ, ως δικηγόρος, σίγουρα έχεις απαλλάξει εαυτόν από.... τις συνέπειες του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος30/11/12 12:20

    νις ανοιξε το μει σου σου εστειλα φωτογραφια με καιλη και βενιζελο να τις βαλεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού είναι δημοσιευμένη ,την βάζω στην πίσω σελίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. BRAVO SE OLOUS GIA THN ANARTHSH ! !! AYTO TO KEIMENO EGINE AITIA OLOI NA THYMITHOUME TA PAIDIKA MAS XRONIA KAI TO LEKSILOGIO MAS !!!

    MALISTA EGW DIAVAZONTAS TO SKEFTHKA O,TI O MIMHS HKSERE '' TA MAGAZIA ME TA TRANHTERA LOUKOUMIA """ OI PERISSOTEROI APO EMAS ......PERIMENAME KAPOIOS ''NA MAS FILEPSEI " NA FAME ENA LOUKOUMI !!! GIA FANTASOU !!!!!

    KALES GIORTES SE OLOUS ME YGEIA !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.