Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ

Της Αγ Μαρίνας σήμερα και γιορτάζει η ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Θα της ειπώ χρόνια της πολλά με υγεία και θα την ευχαριστήσω για τα αληθινά τραγούδια της , που μας άγγιξαν,  μας πόνεσαν, μας ταξίδεψαν και μας δάκρυσαν!!. Η φωνή της βγαλμένη από τα βάθη της ψυχής της, τραγούδησε αναλλοίωτα τα δημοτικά μας τραγούδια και τα έκανε ακόμη πιο μελωδικά με την ξεχωριστή αυθεντική της φωνή.
Η φτερωτή και πανηγυρίσια φωνή της Μαρίνας, πέρασε τους ορίζοντες του χωριού και φώλιασε στις καρδιές πολλών ανθρώπων σ όλο τον κόσμο. Η γνήσια  κρυστάλλινη παραδοσιακή φωνή της δεν φτιάχτηκε στα ωδεία ,αλλά σμιλεύτηκε από τον ίδιο της τον βίο στα σκληρά ιστορικά χρόνια στα χωράφια και στα καταράχια , καθώς επίσης από το πάθος και την αγάπη της για το δημοτικό τραγούδι!!
Τα τραγούδια της Μαρίνας θα ταξιδεύουν πάντα μαζί με το χρόνο και θα κουρνιάζουν στα αυτιά και στην καρδιά όλων αυτών που  αγαπούν το δημοτικό τραγούδι
Η φωνή της θεού φωνή μες στις καρδιές μας..
 Γ.Γ.(Νις)
Θα ακολουθήσουν αφιερώματα για όλους τους μουσικούς μας
Και η μπάλα τώρα  στους συλλόγους 
           τραγούδι ΜΑΡΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Η πανελληνίως γνωστή αοιδός του δημοτικού τραγουδιού Πολυχρονοπούλου Μαρίνα κατάγεται απ΄τη Μυγδαλιά της Γορτυνίας, και είναι το τρίτο στη σειρά παιδί της πολύτεκνης και φτωχής αγροτικής οικογένειας του Γρηγορίου και της Ελένης Πολυχρονοπούλου.

Τρείς παράγοντες σημάδεψαν καθοριστικά τη μετέπειτα ζωή της και συνέβαλαν καταλυτικά στην καλλιτεχνική της ανέλιξη και επιτυχία.
Ο πρώτος παράγοντας ήταν η καταγωγή της.Το καλλιτεχνικό-μουσικό περιβάλλον του χωριού της ήταν ο κατάλληλος χώρος να καλλιεργηθεί μουσικά. και να μυηθεί στα μυστικά του παραδοσιακού δημοτικού τραγουδιού.Το χωριό της ήταν κατά το παρελθόν,όπως και σήμερα ,τόπος αναφοράς του δημοτικού τραγουδιού σ’ όλη την επαρχία της Γορτυνίας ,αφού όλοι μικροί και μεγάλοι τραγουδούσαν και χόρευαν και οι περισσότεροι έπαιζαν και κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο. Το τραγούδι και το γλέντι το αυτοσχέδιο ή το οργανωμένο το είχαν στο αίμα τους οι συγχωριανοί της.
Ο δεύτερος παράγοντας ήταν ο πατέρας της Γρηγόρης .Ήταν ο ίδιος βιολιτζής και ένας αυθεντικός ερμηνευτής των παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών του τόπου του και της εποχής του.
Ήταν ο πρώτος και ο βασικός της μουσικός δάσκαλος. Ήταν ο πρώτος που διέγνωσε το έμφυτο μουσικό της χάρισμα ,το μουσικό της ταλέντο.Την προέτρεψε ι ίδιος να ακολουθήσει τη φυσική της κλίση και τη μύησε στα μυστικά της τέχνης του.
Ο πατέρας της στο βιολί μαζί με τους : Ανδρέα Γιαννόπουλο ( Ντρούλια ) στο κλαρίνο και Ιωάννη Μακρή ( Μαλαπέρδα ) στο λαούτο αλλά και στο κλαρίνο είχαν συγκροτήσει κομπανία ( ορχήστρα ) από την εποχή του μεσοπόλεμου και είχαν καθιερωθεί ως οι καταξιωμένοι οργανοπαίχτες στην περιοχή της Γορτυνίας. Στην ευρύχωρη σάλα του σπιτιού του Γρηγόρη του βιολιτζή , τις αργίες ,όταν αυτός κούρντιζε το βιολί του και τραγουδούσε . συγκεντρώνονταν αυθόρμητα οι νέοι και οι νέες του χωριού και έστηναν αυτοσχέδιους χορούς και γλέντια . Εκεί η μικρή Μαρίνα έστηνε αυτί στους ήχους ( σκοπούς ) και απομνημόνευε τους στίχους των δημοτικών τραγουδιών. Το « πρώτο της βάπτισμα » το πήρε ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής στις 26-7-1967 στην εμποροπανήγυρη στα « Λεύκα » των Λαγκαδίων ανεβαίνοντας στο πατάρι ,όπου έπαιζε η κομπανία του πατέρα της και άφησε άριστες εντυπώσεις στο πολυπληθές ακροατήριο και στους χορευτές. Από τότε καθιερώθηκε στην περιοχή της Γορτυνίας και σταδιακά σ’ όλη την Αρκαδία και το Μoριά.
Ο κόσμος την αποδέχθηκε και την αγκάλιασε για τη ζεστή,διάφανη ,μεταλλική και κρυστάλλινη φωνή της αλλά και για την αυθεντική ερμηνεία της στο παραδοσιακό τραγούδι.
Ο τρίτος παράγοντας, επίσης σημαντικός, ήταν η επαγγελματική της συνεργασία με πολλά τοπικά και αθηναϊκά δημοτικά συγκροτήματα , μέσα από τα οποία της δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνει τα μουσικά της ακούσματα σε στίχους ,ήχους και ρυθμούς και να αποχτήσει ευρύτερη καλλιτεχνική κουλτούρα και παιδεία.
Για την ιστορία και μόνο ενδεικτικά αναφέρουμε τους δεξιοτέχνες του κλαρίνου : Κ.Σταθόπουλο ( Χαϊδούλη ) , Γ.Δελή , Γ.Ζούρα, Γ.Ροζή, Χ. Νταβέλη ,Γ. Κούνα, Μ.Βασιλειάδη,Β.Σούκα ,Θ. Βασιλόπουλο,Κ.Κωτσάκη,Κ.Αριστόπουλο, I.Μπρουκλογιαννη, Ζαφειρόπουλο και το πρώτο βιολί, το Γ. Κόρο .
Η πανελλήνια όμως αναγνώριση και καταξίωση έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’80,όταν τραγουδούσε επαγγελματικά στο πασίγνωστο δημοτικό κέντρο « Τζαβέλαινα » στο Μεταξουργείο ,στο κέντρο της Αθήνας.μαζί με τους ονομαστούς καλλιτέχνες της εποχής : Α.Κυρίτση ,Π.Λόυκα ,Ν,Ζούμπα και άλλους και συνεργάζεται με μουσικούς παραγωγούς για την εγγραφή δίσκων και κασετών.
Κατά χρονολογική σειρά κυκλοφόρησε το 1976 σε δίσκο των 45 στροφών από τη δισκογραφική εταιρεία General Gramophone τα πρώτα της δημοτικά τραγούδια : Ένα ιστορικό-κλέφτικο, « Από την Πάτρα κίνησα » και το τσάμικο, « Εδώ κοντά κλαίνε καρδιές » .Ακολούθησε ένας μεγάλος δίσκος από την ίδια δισκογραφική εταιρεία την μεθεπόμενη χρονιά με 12 συρτά ,τσάμικα, καλαματιανά και καγκέλια με το χαρακτηριστικό τίτλο, « Η Ρωμιά », που γρήγορα εξαντλήθηκε.

Το 1984 – χρονιά ορόσημο -για τη δική μας Μαρίνα ήταν η ηχογράφηση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών από την Αρκαδία μαζί με άλλα νέα από τη δισκογραφική εταιρεία Ήπειρος σε επίσης μεγάλο δίσκο των 12 τραγουδιών με το γενικό τίτλο: « Θα σχίσω τα βουνά με της ελιάς το φύλλο », που κυριολεκτικά έγινε ανάρπαστος από τους μουσικόφιλους.
Ακολούθησαν τέσσερις κασέτες της Μαρίνας: η πρώτη σε ζωντανή ηχογράφηση με τίτλο τα « Τραγούδια του Μοριά» με κλαρίνο τον Κ. Κωτσάκη, η δεύτερη ηχογράφηση με τίτλο « Με δέρνουν μπόρες» με κλαρίνο τον Κ.Αριστόπουλο ,η τρίτη ηχογράφηση με τίτλο « Κάτω απ’τη βελανιδιά» με κλαρίνο τον Κ. Κωτσάκη και η τέταρτη ηχογράφηση με τίτλο « Δημοτικό ξεφάντωμα » με κλαρίνο το Θ.Βασιλόπουλο, στις οποίες διασώζονται πολλά τραγούδια-διαμάντια της δημοτικής μας παράδοσης. Όλες εξαντλήθηκαν γρήγορα και δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο .
Τελευταία δισκογραφική δουλειά έγινε από τον φίλο και συμπατριώτη της Μαρίνας (Κοντοβάζαινα Γορτυνίας) , μουσικό παραγωγό τον Ι. Μητρόπουλο. Είναι το πολύ αξιόλογο CD της Μαρίνας με τον τίτλο «Τα Μοραΐτικα» . Ο Ι. Μητρόπουλος διείδε τον λαογραφικό πλούτο των τραγουδιών και την καλλιτεχνική αξία της Μαρίνας και ανέλαβε αποκλειστικά τη συγκέντρωση όλων των δημοτικών της τραγουδιών και τη μετεγγραφή τους στη νέα τεχνολογία σε CD. Πρόβαλε το πλούσιο έργο της και το διαφήμισε από την κρατική τηλεόραση συμπεριλαμβάνοντάς την στους 20 « Μεγάλους του Δημοτικού τραγουδιού».
Τραγουδώντας είτε σε γάμους ,είτε σε βαπτίσια ,είτε σε πανηγύρια και ξεφαντώματα η Μαρίνα έκανε αισθητή την παρουσία της παντού. Κάθε ραχούλα ή ρεματιά , ή ρούγα ή εξωκκλήσι ή πλατεία χωριού ή μουσικού κέντρου στο Μοριά έχουν να λένε κάτι για το τραγούδι της Μαρίνας και όλοι οι πανηγυριώτες και χορευτές έχουν να θυμούνται από το κέφι που τους μετέδιδε. με την υπέροχη φωνή της.
Τραγουδούσε με προσωπικό ύφος όλα τα είδη του δημοτικού τραγουδιού από κλέφτικα και τραπεζίτικα ,τσάμικα και καγκέλια ,συρτά και καλαματιανά, του γάμου , της ξενιτιάς , νησιώτικα και ηπειρώτικα από όλα τα μέρη της Ελλάδος ,
ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς χορευτές.Μα πάντα έδινε σεβασμό στην παράδοση ,την οποία και σήμερα τηρεί απαρέγκλιτα.
Λένε πως ο καλός τραγουδιστής φαίνεται στην ερμηνεία των τραπεζίτικων . Εκεί η Μαρίνα ήταν ανυπέρβλητη, ήταν το « βαρύ πυροβολικό » του κάθε κλαριτζή.
Η Μαρίνα έγραψε αναμφισβήτητα ιστορία στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι την οποία και παραδίδει ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές για να την αξιοποιήσουν ανάλογα.
Για τους ήχους που έβγαζες με πάθος και όσα μας πρόσφερες απλόχερα από τη ψυχή σου σε ευχαριστούμε από καρδιάς Μαρίνα.

20 σχόλια :

  1. Ανώνυμος17/7/12 02:46

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΜΑΡΙΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΡΙΝΑ ΕΧΟΥΜΕ
    ΝΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/7/12 10:44

    Κι από μένα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι εύγε σου για τ' όμορφο αφιέρωμα!

    Υ.Γ. Βλέπω έχεις ενταχθεί στους ρυθμούς της ΤΡΟϊΚΑ και χτυπάς νυχτερινά μεροκάματα! κάνε κράτει, θάχεις εξαντληθεί μέχρι το κοράλι(χα χα)

    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/7/12 12:22

    Απο το {γκουσιαξαμε }(καήκαμε) που λέει και ο gerolykos Γι αυτό χτυπάω τα νυχτερινά Γιάννα
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/7/12 13:13

    Φίλε Νις .Με το αφιέρωμά σου στην αδελφή μου τη Μαρίνα με κατασυγκίνησες και σε ευχαριστώ και εκ μέρους της, που δεν διθέτει τις τεχνικές γνώσεις για να σου απαντήσει μέσα από την ιστοσελίδα του χωριού μας.Σε διαβεβαιώνω ,πως παρά το γεγονός ότι διαμένει μόνιμα στην Πάτρα εδώ και 30 χρόνια ,η ψυχή της,τα βιώματά της απ'το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή δεν την αφήνουν να ηρεμήσει . Πάντα εκεί νοερά περιστρέφεται ο λογισμός και η καρδιά της.Θέλει να μαθαίνει όλα για το χωριό μας και για όλους μας.
    Με την ευκαιρία αυτή έχω να προτείνω προς τους δύο Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αθήνας και της Τρίπολης να οργανώσουν μια μουσική βραδιά με σχετικές ομιλίες προς όλους τους καλλιτέχνες στην " Παναγιά "στο άμεσο μέλλον ,μέσα στο τριήμερο του 15Αύγουστου αφιερωμένη σε όλους τους καλλιτέχνες μας της παραδοσιακής δημοτικής μας μουσικής . Στη συνέχεια οι ιδιοι οι οργανοπαίχτες και οι αοιδοί να μας παρουσιάσουν τα μουσικά κομμάτια και τραγούδια της επιλογής τους . Στο τέλος της εκδήλωσης να απονεμηθούν σε όλους αναμνηστικές πλακέτες.Θα είναι, νομίζω ,μια ελάχιστη ανταπόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους τους καλλιτέχνες μας που συνέβαλαν με το ταλέντο και την τέχνη τους στην πανελλήνια ακτινοβολία και διαφήμιση του όμορφου χωριού μας και των κατοίκων του.Να τιμήσουμε
    τους κοινωνικούς μας υπηρέτες και
    δημιουργούς τώρα που είναι εν ζωή και όχι μετά θάνατο. Αυτό θα χαροποιούσε και τους ίδιους. 'Ηδη η κοινωνία μας τους έχει αποδεχτεί και τιμήσει.Αυτοί μαζί με τους σεμνούς ιερείς μας και τους ακούραστους δασκάλους μας κράτησαν τον τοπικό μας πολιτισμό αναλοίωτο στον πανδαμάτορα χρόνο και σφυρηλάτησαν γενιές αξιοπρεπών και υπερήφανων Γλανιτσιωτών όπου γης . Ας συζητήσουν την πρότασή μου τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας και να την υλοποιήσουν ,δεν κοστίζει και πολύ.
    Και πάλι ευχαριστώ.
    marpolix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/7/12 13:55

    ΜΑΡΊΝΑ ΠΡΆΓΜΑΤΙ ΉΤΑΝ ΜΕΓΆΛΗ ΤΡΑΓΟΥΔΊΣΤΡΙΑ .Η ΠΥΡΓΑΚΗ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ ΤΗΣ ΕΤΡΩΓΕ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος17/7/12 17:14

    χρονια πολλα.......αριστη τραγουδιστρια........μεσα στις 5 πανελληνιως...... δευτερη στην οικογενεια....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/7/12 00:57

    Την αξίζει αυτή την αφιέρωση η οποία είναι και πολύ καλή! Μπραβο Νις
    Χρόνια σου πολλά Μαρίνα
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος18/7/12 01:09

    THYMAMAI EKEI METAJY MAGAZA KAI THANASH NA XOREYEI KAI NA TRAGOYDAEI PANO STO PALKO ME THN ADERFH THS TH LEYTERO KAI MOYKANE MEGALH ENTYPOSH.META H ELEYTHERIA PANTREYTHKE KAI JENHTEYTHKE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος18/7/12 10:00

    Αρα το δεύτερη στην οικογένεια, κατά gerolyko, σχετίζεται με την αδερφή της την Λευτέρω? Απαντήστε παρακαλώ!
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος18/7/12 10:14

    ναι γιαννα μου ναι.......καλημερα gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος18/7/12 10:28

    H οποία εχω ακούσει οτι ήταν εξ ίσου πολύ καλή τραγουδίστρια
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος18/7/12 15:53

    ΠΑΤΕΒΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΣ ΟΥΛΑ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ; ΤΑ ΒΡΑΔΥΑ ΝΑ Τ ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΓΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντορης Μαρια.18/7/12 20:03

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΡΙΝΑ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κουκος18/7/12 20:12

    να δω ρε κονταποστολοι ποτε θα κανετε αφιερωμα στο φιλο μου το ντορη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος18/7/12 20:34

    Με την αραδα του .θα περιμένει
    Ανε κάνατε αφιέρωση στον γύφτο ανε και όχι σε μένα!
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος6/11/16 23:35

    Σαν την ΦΙΛΙΩ ΠΥΡΓΑΚΗ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΜΑΘΑ,,,,ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΦΩΝΗ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΠΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,,ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑ? ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟΝ ΕΙΝΑΙ? ΜΕΝΗ ΑΘΗΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.