Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΤΑ

Με το «Χοντρό»
Γράφει ο Παλιοπυργήσιος
Ήταν κάπου εκεί… στην Κατοχή, ή λίγο πριν ή λίγο μετά. Εκείνα τα χρόνια, αλλά και νωρίτερα και πολύ αργότερα, στο χωριό μας όπως και σ’ όλα τα χωριά της Γορτυνίας, κάθε οικογένεια έτρεφε ένα χοιρινό. Το ’τρεφαν έναν ολόκληρο χρόνο, μερικές φορές και περισσότερο. Κάποιοι, πριν το σφάξουν, είχαν πάρει το μικρό γουρνοπλάκι για τον επόμενο χρόνο. Παλιότερα τα σφάζανε τις Απόκριες. Αργότερα καθιερώθηκε και τα σφάζανε την παραμονή των Χριστουγέννων, με τους γνωστούς τρόπους και τους γνωστούς λόγους: Παρέες-παρέες – γουρουνοσκουξίματα, καρούτζαφλας, φούσκες με στάχτωμα και αραποσιτόσπειρα, συκωταριές, γδάρσιμο, λιώσιμο, παστά, κρασί, γλέντι, χορός και ξεφάντωμα. Για όλα αυτά χρειάζεται αναλυτική και παραστατική περιγραφή που δεν είναι του παρόντος. Άλλο είναι το θέμα μας.


Κείνα τα χρόνια μερικοί νοικοκυραίοι εκτός από το θρεφτάρι κράταγαν και ένα θηλυκό χοιρινό, μια γουρούνα, για «έχα» για αναπαραγωγή δηλαδή. Τη ζευγάρωναν με κάποιο καπρί, (το κρατούσε κάποιος και το είχε για επιβήτορα, άλλοτε με αμοιβή κι άλλοτε για απλή εξυπηρέτηση) και περίμεναν να γεννήσει. Γένναγε, συνήθως από 5 ως 10 γουρνόπουλα. Τα κρατούσαν έναν ως δύο μήνες ως ότου να μεγαλώσουν λίγο, να τ’ αποκόψουν (να τους σταματήσουν το θήλασμα) και μετά να τα πουλήσουν, να βολέψουν, όπως ένα γνωστό, καμιά-φτώχια τους, κάποια ανάγκη της φτωχικής τους οικογένειας. Τα πούλαγαν στο χωριό, αλλά και σε διπλανά χωριά, ιδίως σ’ εκείνα που τις Κυριακάδες είχαν παζάρι. Τα βάζανε σε κασέλες ή σε κοφίνες, τα φόρτωναν και τα μετέφεραν. Εκεί ν’ ακούσεις σκουμάρι…. Τέλος πάντων…
Ήταν λοιπόν μπρος-πίσω της Κατοχής. Πιο πέρα στο κοντινό χωριό, στο Δρακοβούνι (Γλόβοβα) κ Κώστας Χρονόπουλος (Χοντρός) είχε γκαστρωμένη μια γουρούνα και περίμενε πώς και πώς να γεννήσει, να κάνει τουλάχιστον καμιά δεκαριά γουρνόπουλα, να τα πουλήσει, ν’ αγοράσει σιτάρι και άλλα απαραίτητα για τη φαμελιά του. Περίμενε πώς και πώς. Ταυτόχρονα ήταν γκαστρωμένη και η γυναίκα του. Στοίχημα το είχαν; Γεννάνε και οι δύο την ίδια νύχτα. Γεννάει η γυναίκα του και κάνει δύο! Γεννάει και η γουρούνα του και κάνει ένα!! Την άλλη μέρα το πρωί μερικοί συγχωριανοί του, βλέπουν το Χοντρό να κάνει βόλτες στην πλατεία του χωριού, πέρα-δώθε, πέρα-δώθε, τσίτα φαρμάκι:
-   Τι σου συμβαίνει, ρε Κώστα, τι έπαθες;
-  Τι θέλετε να μου συμβαίνει, αν αγαπάτε το Θεό που προσκυνάτε, γεννάει η γυναίκα μου και κάνει δύο, γεννάει η γουρούνα και κάνει ένα, άιντε να κάνεις τη φτώχεια πέρα…..


4 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/5/13 08:53

    Αν σκεφτεί κανείς ότι από το γουρούνι δεν πετάγαμε ΤΙΠΟΤΑ, αξιοποιούσαμε τα πάντα. Και τη φούσκα, μπάλα την κάναμε. Και το παχιάντερο οματιά (μοσκοβόλαγε το χωριό όταν ψηνόταν).

    Μάθημα ζωής, μάθημα οικονομίας, μάθημα οικολογίας, όλα τα μαθήματα μας τα δίδαξε η ζωή και η......ΑΝΑΓΚΗ.

    Παλιοπυργήσιε, έγραψες λέξεις που μου ξύπνησαν ζωντανές σκηνές!!!! Νάσαι καλά και να γράφεις πάντα δυνατά και ξάστερα.


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/5/13 09:57

    re poy xa8hkes esy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/5/13 10:35

    Ο επιλογος ειναι ολα τα λεφτα !!!!!
    - Τι σου συμβαίνει, ρε Κώστα, τι έπαθες;
    - Τι θέλετε να μου συμβαίνει, αν αγαπάτε το Θεό που προσκυνάτε, γεννάει η γυναίκα μου και κάνει δύο, γεννάει η γουρούνα και κάνει ένα, άιντε να κάνεις τη φτώχεια πέρα….

    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/5/13 15:16

    Άιντε να κάνεις την φτώχεια πέρα !
    τι περάσατε όμως και εσείς ....
    Μια μπουκιά γλυκό ψωμί δεν φάγατε!
    ΑΥΤΑ ΕΙΤΑΝΕ ΒΑΣΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.