Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η επιτυχία της κουράς ήταν πέρα απο τις προσδοκίες μας !!


Όσοι πιστοί , λοιπόν, στο θεσμό της κουράς   προσήλθαμε. Προσήλθαμε  και αποζημιωθήκαμε με την απίστευτη ομορφιά της φύσης που προσφέρει το ύψωμα του Αγ Θεόδωρου με την ματιά μας να ξεφεύγει ασυγκράτητα  μια στον λάδωνα και μια στην κουκούλα ! Και εσείς βουνά μου όμορφα βουνά μου παινεμενα
Αποζημιωθήκαμε με την αϋλη  υποδοχή και φιλοξενία που σου προσφέρει αυτός ο τόπος  και  που δεν μπορείς να την προσδιορίσεις. Ο κάθε δρόμος του μικρός η μεγάλος σου δίνει την αίσθηση ότι σε περίμενε για να το διαβείς.


Το ιδιο μας περίμενε και ο Αγ Θόδωρος και η πλατεία και το γήπεδο στις ράχες.
Πάνω κάτω ,πέρα δώθε  περπατήσαμε  στο χωριό για να μας δει και να το δούμε
Στις ράχες το Σάββατο το απόγευμα για τον αγώνα ποδοσφαίρου Αθήνας Τρίπολης με τους βετεράνους και  τα “τσικο” για να συμπληρωθεί η 11αδα
Και για  φωτισμό δεν είχαμε προβολείς αλλά το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα!!
Με το γλανιτσιώτικο χιούμορ έγινε και η απονομή των βραβείων από τον Μπουρεκογιώργη ενώ την επομένη ο γιατρός συνέχιζε να απονέμει έπαθλα σε όποιον έβρισκε μπροστά του !
Το βράδυ μας περίμεναν τα σουβλάκια  του Βασιλικού  οι πατάτες και οι σαλάτες με μουσική και τραγούδια από την μικροφωνική που πρόσφατα αγόρασαν οι σύλλογοι και η οποία θα χρησιμεύσει  σ εμάς και στους νέους μας

Ανήμερα της Πεντηκοστής  ανεβήκαμε για εκκλησιασμό στον Αγ. Θόδωρο  και  κατόπιν άλλοι για πρώτη κι άλλοι για  πολλοστή φορά «ζήσαμε» το έθιμο του κούρου. Και οι τρεις τσοπάνηδες  ήταν υπέροχοι και καταχειροκροτήθηκαν .

Η αποχώρησή τους πάνω στ’ άλογα μας ταξίδεψε πίσω στα χρόνια  της φτώχειας  και της περηφάνειας  συνάμα. 

Η μάζωξη, στη συνέχεια, στη πλατεία του χωριού ξεπέρασε κάθε προσδοκία .

Η ανταπόκριση του κόσμου κατέδειξε ότι όλοι ποθούμε να ξεφύγουμε έστω και για λίγο απ’ τις έννοιες που μας κατατρέχουν αυτό τον καιρό.

Φάγαμε (εξαιρετικό το catering και η οργάνωση ), Αντιλάλησαν οι ρεματιές απ’ τους ήχους της  κιθάρας  του Γιώργη Παπαθεοδώρου του Σωτήρη  και τα τραγούδια των πατριωτών με πρώτο και καλύτερο τον Ξερικό και τον Κωστα του Αγγελαρα  που συγκλόνισαν  με τα τραγούδια τους .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιαννόπουλος οπου και μας μίλησε για τα προβλήματα του χωριού και της Γορτυνίας και αναφέρθηκε πάλι στην προσπάθεια που θα κάνει για την αποπεράτωση της πλατείας σε συνεργασία με την Εύη Γιαννοπούλου που της ζήτησε να κάνει την μελέτη . Επίσης παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κος Ζούνης και ο πρόεδρος του συλλόγου Βαλτεσινίκου Μιχάλης Αναγνωσταράς

Για κάποιους από μας το γλέντι συνεχίστηκε και το βράδυ , μετά την απογευματινή μπόρα , που πραγματικά μας ξάφνιασε και δημιούργησε φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.

Μαζευτήκαμε στο σχολείο φτιάξαμε τη μακαρονάδα μας και ενώσαμε τις φωνές μας σε τραγούδια αλλοτινά και ξεχασμένα  που, κάτω απ’ το φως του φεγγαριού (κάπως αλλιώς το λέγαμε κείνο το βράδυ), πήραν άλλη διάσταση για τον καθένα μας…
Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στον Γιώργη του Σωτήρη που με την κιθάρα και το τραγούδια έδωσε ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό τονο το τριήμερο  !!
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες περιγράφουν καλύτερα την ατμόσφαιρα των ημερών !
Φεύγοντας πήραμε μαζί μας την αγάπη του και τις όμορφες στιγμές  τις οποίες θα αλλάξουμε μέσα στην καρδιά μας και στο νου μας .

 Η περιγραφή  συμπληρώνεται   και απο άλλον συμπατριώτη 
Αξίζουν πολλά μπράβο και στους συλλόγους και σ’ όλους εκείνους που πιστεύουν και υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες κόντρα στις δυσκολίες και τα εμπόδια της εποχής , αλλά και στις αντιδράσεις κάποιων, που πάντα, δυστυχώς , θα υπάρχουν.
Γρηγορότερος στο κούρεμα ο Πάνος Πολυχρονόπουλος του Κυριάκου.Δεύτερος ο Θοδωρής Πετρόπουλος του Πετρούτσου από το Βαλτεσινίκο και τρίτος ο Πάνος Ροζής του Μπαρουνογιώρη.
Ο κούρος έγινε στον Αγιο Θόδωρο στη στρούγκα του Πάνου Ροζή (Μπαρούνη) μετά τη θεία Λειτουργία.
Στη συνέχεια στην Πλατεία του Χωριού κάτω από τα πλατάνια καθίσαμε διακόσιοι και πάνω πατριώτες, ντόπιοι και καλεσμένοι, για φαγοπότι.Ο τελετάρχης της εκδήλωσης Γιάννης
Σταθόπουλος(Γιατρός)μαζί με τα μέλη των Δ.Σ. των δύο Συλλόγων Αθήνας-Τρίπολης και τον τοπικό Πρόεδρο του Χωριού Πολύδερα Αντρέα,ευχαρίστησε τους καλεσμένους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.Στη συνέχεια μετά το φαγοπότι καλούσε πατριώτες στο μικρόφωνο να τραγουδήσουν παλιά Γλανιτσιώτικα τραγούλια. Πρώτος τραγούδησε ο γεροντότερος της περέας 94 χρονών Ξερικός,ύστερα ο Κώστας Βασιλόπουλος (Αγγελάρας)με το Λούη και το Σόλωνα.Τραγούδησε κλέφτικα τραγούδια ο Αντρέας Κωνσταντινόπουλος (Καράμπελας. ο Πάνος Δημητρακάς (Ζιωλή) και ο Γιατρός(Σταθόγιαννης)τρογούδησαν παλιά λαϊκά. Όλους τους τραγουδητσές τους συνόδευε με τη κιθάρα του ο Γιώργης Παπαθεοδώρου του Σωτήρη.Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Δήμαρχος Γιάννης Γιαννόπουλος.Την κάλυψη της εκδήλωσης με φωτογραφίες και Βίντεο την έκανε ο ΝΙΣ. Η Αγγέλω του Γιώρη το Σάββατο το βράδυ έβρασε τραχανά στην πλατεία του χωριού και τον φάγανε στις 4 το πρωϊ αυτοί που το φώτισαν πίνοντας και τραγουδώντας.





29 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/6/13 12:05

    ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θ ακολουθήσει και άλλο βίντεο και ποίημα του παλιοπυργήσιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κουκος27/6/13 12:17

    το βιντεο της μακαροναδας ν ανεβασεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεί δεν τράβηξα κούκε. Και τι να το κάναμε αφού δεν ήταν ο Σόλωνας?
    Και ξερεις γιατι εφυγε?
    Γιατι μυρίστηκε οτι θα ηταν αναρτιγη που είπε ο gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/6/13 13:15

    τη Λεμονιά δε βλέπω πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/6/13 13:33

    θα ηταν ο θανασης κατου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κουκος27/6/13 14:14

    μπορει να σου το στειλει η αγγελω με μαιλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος27/6/13 15:13

    Τελικά και από κοντά και από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, εγώ σας καμάρωσα και σας καμαρώνω και να είμαστε όλοι καλά και για του χρόνου.

    χψ

    Y/Γ Και δεν πειράζει που καρφώθηκα και δεν συμμετείχα στη σωτηρία της χώρας (όπως έγραφα αλλού) αφού αγνάντευα και γω τα προβατοψάλιδα....

    Ακόμα θέλω νάναι καλά και νάναι του χρόνου και κείνοι που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπόρεσαν, ενώ ξέρω ότι τόθελαν κατακαπινού. Δεν πειράζει, του χρόνου από την καρδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/6/13 15:35

    ap τη μια βριζεις κι απ' την αλλη καμαρωνεις
    Τι να πει κανείς για το χαβά της αλληνής, που λέει κι η Αννίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος27/6/13 15:40

    ΔΕΝ ΗΣΟΥΝΑ ΚΑΤΩ...ΑΛΛΑ ΤΙ ΤΑ ΓΚΙΟΛΕΥΕΙΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΟΖΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. KAI TOU XRONOU NA EISASTE KALA !!

    OLA POLY WRAIA !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος27/6/13 17:09

    φτου φτου....και του χρονου.αλλα μην αφηκεται το σολωνα να τραγουδισει ρεεεε.τον ακουσε ο θεος και πινιξε τον τοπο.χαχαχαχα gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος27/6/13 17:13

    κεινες οι τσιουπες δεν ξερουν οτι απαγορευεται......το γυαλινο μπουκαλι στο γηπεδο??????gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/6/13 18:24

    Έρεβος, η δεύτερη γενιά δημιουργίας του κόσμου, στα έγκατα, μεταξύ φωτός και σκότους, χάους και γης, σιγής και μελωδίας κι ανάμεσα ζωής και θανάτου. Άσπρο μαύρο και μια τελεία κίτρινο. Μια τελεία τέλεια, το τέλος να ξορκίζει. Βράχος και νερό και στο παντού του πουθενά ήχος, ζωή, φτερούγισμα, σημάδι ηχηρό στ’ αρχέγονο χάος. Ω τίποτα δεν χωρίζει το Ένα απ’ τ’ Άλλο παρά μόνο ίσως μια λεπτή γραμμή, μια Ανάσα.
    Λυπάμαι, είμαι αλλού και χαίρομαι, γιατί Είμαι. Αυτό και μόνο μου αρκεί, για τώρα.

    Να χαιρόμαστε λοιπόν γιατί ΕΙΜΑΣΤΕ,

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ και μην κιοτάτε, η ζωή δεν σταματά!!!!

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος27/6/13 18:50

    Το κούρεμα εγινε σύμφωνα με την απόφαση του ekofin
    o κουκουλοφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος27/6/13 20:30

    Gerolyke έχω δηλώσει ες αεί θαυμάστριά σου, οι ατάκες σου δεν υπάρχουν, που λένε κι οι νεολαίοι...
    Πραγματικά πινιξε το τόπο, λες να φταίει ο Σόλωνας?
    Σ' ευχαριστώ για το τσιούπα και κοίτα την επόμενη φορά νάσαι μαζί μας.
    Με το Σωτήρη παρέα δεν θα μας μείνει άντερο.
    ΄Ασε που και τώρα γεμίσαμε μπαταρίες για πολύ καιρό.
    Με τη κιθάρα, τη φωνή και την ευαισθησία του Γιώργη Παπαθεοδώρου, τα "λαϊκά" του Μπουρέκα, το " full moon της Κωστούλας" και το ...μεταφραστικό ταλέντο του Σωτήρη χαχαχα

    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος27/6/13 22:26

    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΚΟΥΡΕΣ. ΚΟΙΤΑΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΤΕ ΜΕΤΑ ΟΤΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΣΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος27/6/13 22:39

    τα μακαρονια τετοια εποχη ειναι σαν αστακος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΝΤΟΡΗΣ27/6/13 22:59

    Χρόνια πολλά και του χρόνου, εγώ έμαθα ότι δεν θα είναι ο μπαντεβας και δεν ήρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος27/6/13 23:28


    Όπως και νάναι μια γιορτή στα πάτρια, όταν μάλιστα τη βλέπεις
    από βίντεο και φωτογραφίες, σου δημιουργεί ένα σύνδρομο στέρησης
    για την απουσία σου. Πολλοί φαντάζομαι θα λυπήθηκαν που δε συμμετείχαν. Εγώ τουλάχιστον έτσι ένιωσα και μακάρι να μην απαναληφθεί.
    Η γιορτή βέβαια ηταν εν πολλοίς μια επανάληψη των προηγούμενων εξ ίσου εντυπωσιακών. Όμως η παρουσία μας στα αγαπητό μας Αγιοθόδωρο, καθώς έχει πλέον αναβαπτισθεί, είναι όλα τα λεφτά. Ήθελα στο βίντεο να έβλεπα το χώρο, τις τεχνικές μάντρες, τα νεοφυτεμένα δεντράκια, το εκκλησάκι, κάτι από τη Θεία Λειτουργία, τη βρύση και τον μακρινό ορίζοντα.
    Όμως συμφωνώ ότι όλα ήσαν ωραία και εύχομαι σε όλους(και στους απόντες) και του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος27/6/13 23:46


    Η όποια επιτυχία της γιορής είναι εντυπωσιακή, καθόσον οργανώθηκε την τελευταία στιγμή και βιαστικά.
    Αυτό το συμπεραίνω διότι καμία ανακοίνωση έγκαιρη υπήρξε, ούτε διεργασίες ακούστηκαν, έτσι που πολλοί πίστεψαν ότι "η κρίση" θα την ματαίωνε! Ευτυχώς δε συνέβη κάτι τέτοιο και μπράβο.
    Έχω ακούσει όταν τελειώνει μια ετήσια γιορτή να λένε οι αρμόδιοι:
    " Από αύριο κιόλας αρχίζομε την προετοιμασία για του χρόνου!"
    Δε λέω από αύριο, αλλά ο θεσμός "κουρά" θέλει και την επιτροπή του "κατά το Γερμανό του".
    Ας το ιδούν οι αρμόδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος28/6/13 00:03


    ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΚΟΥΡΠΟΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑ.ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΤΑΝΕΣ.
    ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΒΑΗΘΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΑΦΘΕΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΜΙΜΗΣΗ. (Οι νεότεροι που δεν έχουν εμπειρίες μπορουν να κάνουν τη σύγκριση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. GEROLYKE SE EPSAXNA STIS FWTOGRAFIES ...ALLA TIPOTA... ...NOMIZA OTI MONO EGW SE THAYMAZW !!! ALLA TWRA DIABASA OTI EXEIS KAI TH GIANNA ME TO MEROS SOU !!!!
    EIDES AYTO TO "" LAKWNIZEIN.....>>"" KAIEI KOSMO !!! XAXAXAX NOMIZW SE EMAS POU EIM ASTE THAYMASTRIES SOU PREPEI NA MAS PEIS POIOS EISAI !!!
    STO EMAIL MAS... EGW PERIMENW AN KAI OTI NA MOU PEIS EGW DEN ALLAZW GNWMH GIA TO POIOS EISAI !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. κουκος29/6/13 09:38

    η γιαννα ξερει γιωτα αλλα δε μαρτυραει..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29/6/13 10:59

    ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΓΕΡΟΛΥΚΟ
    ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΓΕΡΟΛΥΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος29/6/13 21:45

    καλως την γιωτα.....περασανε τα χρονια εχω σταφιδιασει πια....χαχαχα καλα να περνας......gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. DYSTYXWS TA XRONIA PERASANE !!!! AS EIMASTE KALA TOULAXISTON !!!!PERIMENW E MAIL GIA THN TAYTOTHTA TOU ''' GEROLYKOU " AKOUS GIANNA MOU ?? SEN THYMAMAI LIGO EMENES KONTA STOU MIXALAKOU ETSI DEN EINAI ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος30/6/13 13:08

    Γιώτα, έμενα εκεί πριν 45 χρόνια (μη μαρτυράμε την ηλικία μας εμείς οι γυναίκες, δεν κάνει χαχαχα) και...για τήραμε τώρα στις φωτογραφίες, έγινα χουλιγκαν , σύμφωνα με το σχόλιο του γερόλυκου, μαζί με τη Νίσαινα (γυναίκα του Νις, όπως την είπε η Κωστούλα)ΧΑΧΑΧΑ
    Νάσαι καλά

    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος30/6/13 15:28

    αδικια φιλε μου.......οι γυναικες δε γερνανε ποτε.gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.